U četvrtak, 22 listopada 2020. godine s početkom u 17 sati, u ulici Trg žrtava fašizma 1 u Zagrebu održat će se okrugli stol na temu „Društveni položaj i uloga branitelja u hrvatskom društvu“.

Okrugli stol se organizira u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ korisnika Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ratna i poslijeratna iskustva mnogo su utjecali na živote hrvatskih branitelja. Domovinski rat u Hrvatskoj rezultirao je razvijanjem mnogih zdravstvenih posljedica kod velikog broja branitelja, kao odgovora na doživljena traumatska iskustva. Sve posljedice koje branitelji imaju su povezane s ratnim djelovanjem, poteškoće povratka u civilno društvo nakon rata su ostavili traga na psihološku dobrobit ove populacije te utjecali na međuljudske odnose. Neprepoznavanjem i nerazumijevanjem problema koje donosi rat učinjeni su brojni propusti u pristupu braniteljskoj populaciji, no uvijek postoji mogućnost ispravljanja propusta i okretanja prema budućim koracima. Vjerujemo da će rasvjetljavanje karakteristika i unutargrupnih odnosa u braniteljskoj populaciji osnažiti braniteljsku populaciju kako bi se njihovi potencijali za suradnju i suosjećanje usmjerili u svrhu poboljšanja kvalitete života branitelja, njihovih suboraca i obitelji, te dugoročno pridonijeti boljitku lokalne zajednice u kojoj žive. Kakav je danas društveni položaj branitelja, koja je njihova uloga u hrvatskom društvu, na koji način se oni uključuju u društvo. Na sva ova kao i druga pitanja odgovori će se dobiti na Okruglom stolu na kojem će ciljna skupina zajedno sa gostima sudjelovati u raspravi na ovu temu.

Na okruglom stolu će gostovati:

Prof.dr.sc. Renato Matić, sociolog, redoviti profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu
Ivica Šafarić, predsjednik Udruge Crne Mambe

PLAKAT 1
PLAKAT 2