U petak , 20 studenog 2020. godine s početkom u 17 sati, u ulici Stjepana Marjanovića 2 u Slavonskom Brodu održat će se okrugli stol na temu „Samoubojstva hrvatskih branitelja“.

Okrugli stol se organizira u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ korisnika Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Samoubojstvo je oduzimanje ili pokušaj oduzimanja vlastitog života. To je svjesno i namjerno oduzimanje vlastitog života (oduzimanje vlastitog života a bez pune svijesti nije samoubojstvo već nesretni slučaj – npr. delirantno stanje, akutna faza duševne bolesti). Samoubojstvo kod hrvatskih branitelja su dvostruko češća od ostalih. U samoubojstvu branitelja često su značajan čimbenik depresija, ovisnosti o alkoholu i drogama, te prethodno neprepoznati i neliječeni psihički poremećaji, odnosno popratne bolesti. To je ona kap koja prelije čašu nedostatnog samopoštovanja i prihvaćanje sebe kao vrijednog življenja. Socijalni čimbenici poput neriješenih egzistencijalnih potreba, nerazumijevanje i poniženje u procesu ostvarivanja statusa branitelja i prava koja im pripadaju – u znatnoj mjeri povećavaju rizik samoubojstva u braniteljskoj populaciji. Kako povećati njihovu ulogu u hrvatskom društvu, smanjiti socijalnu isključenost, na koji način im pomoći u svrhu sprječavanja samoubojstva. Na sva ova kao i druga pitanja odgovori će se dobiti na Okruglom stolu na kojem će ciljna skupina zajedno sa gostima sudjelovati u raspravi na ovu temu.

Na okruglom stolu će gostovati:
Senka Gabud Gjurčević, dr.med., spec. psihijatar, Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Mato Pudić, predsjednik Udruge HVIDR-a Slavonski Brod

Štefan Paun, predsjednik Zajednice županijskih udruga HVIDR-a Brodsko-posavske županije

PLAKAT 1
PLAKAT 2