U subotu, 21 studenog 2020. godine s početkom u 12 sati, u ulici Donji Emovci 32 u Požegi održat će se okrugli stol na temu „Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja“.

Okrugli stol se organizira u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ korisnika Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Domovinski je rat ostavio dugoročne posljedice u hrvatskom društvu. Hrvatska je, prije svega, imala značajne ljudske i materijalne gubitke. Kako bi se bivšim sudionicima rata olakšala prilagodba na civilni i život, utvrđen je širok spektar prava. Osnovani su različiti program pomoći koji uključuju kako različita novčana davanja, tako i različite usluge koje zahvaćaju gotovo sve sustave socijalne zaštite, ali i šire od toga. Naime, programi obuhvaćaju novčane naknade, zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, prava temeljem nezaposlenosti, stambeno zbrinjavanje te pogodnosti u obrazovnom sustavu.

Suočeni smo sa dramatičnim pokazateljima o smrtnosti hrvatskih branitelja, što zahtijeva kvalitetniji razvoj preventivnih programa, osmišljavanje interdisciplinarnih terapijskih programa kao i razvoj palijativne skrbi za branitelje. Potrebna su daljnja istraživanja na ovom području, kao i pozitivna senzibilizacija hrvatske javnosti te edukacija profesionalaca o boljim načinima pomoći braniteljima.

Kakva je danas zdravstvena skrb o hrvatskim branitelja, na koji način se provodi i dali bi  trebalo biti više programa pomoći braniteljima. Na sva ova kao i druga pitanja odgovori će se dobiti na Okruglom stolu na kojem će ciljna skupina zajedno sa gostima sudjelovati u raspravi na ovu temu.

Na okruglom stolu će gostovati:

Predstavnik Područne jedinice Požega Ministarstva hrvatskih branitelja
Tomo Vrhovac, predsjednik Udruge HVIDR-a Požega
Ivica Tomić, član Zajednice županijskih udruga HVIDR-a Požeško-slavonske županije

PLAKAT 1
PLAKAT 2