U petak, 22. veljače 2019. godine  je u Ministarstvu hrvatskih branitelja upriličeno svečano uručivanje ugovora u okviru poziva ‘Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata’, što je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda.

Predsjednicima 17 udruga proisteklih iz Domovinskog rata svečano su uručeni ugovori, s kojima se
želi povećati socijalna uključenost i unaprijediti kvaliteta življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz unaprjeđenje i pružanje izvaninstitucionalnih usluga kaoja će se temeljiti na suradnji s udrugama iz Domovinskog rata.

Ovo je prvi poziv, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 40,5 milijuna kn, koji je namjenjen isključivo udrugama iz Domovinskog rata, a donošenjem prve Odluke o financiranju ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uručeno je 17 ugovora ukupne vrijednosti 29,3 milijuna kuna, a za našu Zajednicu VOMP HV je predsjednik Frano Penić potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1.941.389,73 kn
Uz sredstva Europskog socijalnog fonda (85%), sufinanciranje poziva osigurano je na proračunskim stavkama Ministarstva hrvatskih branitelja kao sektorski nadležnog tijela (15%).

Ministarstvo hrvatskih branitelja osmislilo je i iniciralo projekt Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje Domovinskog rata koji zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava obnaša funkciju upravljačkog tijela.

Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjelovalo je u postupku ocjenjivanja projektnih prijedloga koji je provodila Zaklada, a koja je do kraja provela administrativne provjere i procjene kvalitete.