U okviru projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u Pučko otvorenom učilištu Pouka 20.01.2021. održana je šesta provedbena radionica.

Radionica je održana u sklopu projektnog Elementa 1: „Pružanje usluga psihosocijalne pomoći“. Kroz aktivnost pružanje usluga psihosocijalne pomoći predviđeno je provođenje programa psihosocijalne potpore hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, stradalnicima Domovinskog rata. Program provodi psihologinja Tatjana Mergl, prof. koja je u okviru radionice održala predavanje na temu ‘Moć pozitivnog’.

Uvodno je stavljen naglasak na zaštitne čimbenike, otpornost. Sposobnosti uspješne prilagodbe i izazovnim situacijama, unutarnjem lokusu kontrole, doživljaju snažnije i emocionalne potpore partnera i rodbine, osobe koje stresove procjenjuju podložnim promjeni i kontroli, a promjene vide kao normalan dio života i priliku za rast i izazov, te optimizam. Rekla je da naš osjećaj sreće ovisi o: vlastitoj aktivnosti – 50%, genetiki – 40%, okolnosti -10%. Ako žele bit sretniji da uoče i zadrže pozitivno, budu zahvalni, razvijaju kvalitetne odnose, budu ljubazni i pomažu, opuštaju se.

Tijekom cijelog predavanja psihologinja Tatjana Mergl razgovarala je s braniteljima i odgovarala na njihova pitanja.

Radionicu su organizirali korisnik Zajednica Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske i partner na projektu Udruga Veterani Oklopno Mehanizirane Postrojbe HV Karlovac.