U subotu, 21 studenog 2020. godine s početkom u 12 sati, u ulici Donji Emovci 32 u Požegi održan je okrugli stol na temu „Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja“.

Okrugli stol se organizira u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ korisnika Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na okruglom stolu su gostovali Marina Štimac, viša stručna savjetnica Područne jedinice Požega Ministarstva hrvatskih branitelja, Tomo Vrhovac, predsjednik Udruge HVIDR-a Požega i Ivica Tomić, član Zajednice županijskih udruga HVIDR-a Požeško- slavonske županije.

Uvodno je stavljen naglasak da smo suočeni sa dramatičnim pokazateljima o smrtnosti hrvatskih branitelja, što zahtijeva kvalitetniji razvoj preventivnih programa, osmišljavanje interdisciplinarnih terapijskih programa kao i razvoj palijativne skrbi za branitelje. Potrebna su daljnja istraživanja na ovom području, kao i pozitivna senzibilizacija hrvatske javnosti te edukacija profesionalaca o boljim načinima pomoći braniteljima.

Marina Štimac, viša stručna savjetnica Područne jedinice Požega Ministarstva hrvatskih branitelja se osvrnula na program pružanja usluga temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a to su: pravo na obvezno zdravstveno osiguranje i oslobađanje od sudjelovanja u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja. Također, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na preventivni sistematski pregled, ako navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, a prema dinamici i u opsegu utvrđenim Nacionalnom strategijom; odnosno ako je bolest, rana ili ozljeda neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, imaju pravo na viši standard zdravstvene zaštite.

Tomo Vrhovac, predsjednik Udruge HVIDR-a Požega je istaknuo jako dobru suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja koje je, posebno u posljednjih nekoliko godina, svoje programe i projekte usmjerilo prema poboljšanju zdravstvenog, pa i psihološkog stanja branitelja, kontinuirano provoditi sve mjere i programe psihološke pomoći namijenjene braniteljima.

Zaključak ovog okruglog stola je da treba osvijestiti branitelje da se odazovu liječničkim pregledima, na koje svi zakonski imaju pravo. Trebali bi ne nužno hrvatski branitelji  omovinskog rata, nego i članove njihovih obitelji, znati koji su to simptomi koji bi mogli ukazivati na potencijalnu ranu smrt. I da znaju reagirati, ako već braniteljska populacija nije dovoljno svjesna opasnosti, da njihove obitelji toga postanu svjesne. Posvećenost zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja, osobito u preventivnom djelovanju, ističe se kao jedan od vodećih prioriteta sustava skrbi za branitelje. Naše ministarstvo pokrenulo je program preventivnih sistematskih pregleda koji je usmjeren na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi i program liječenja medicinskom rehabilitacijom,  ali i niz drugih programa.