U petak , 20 studenog 2020. godine s početkom u 17 sati, u ulici Stjepana Marjanovića 2 u Slavonskom Brodu održan je okrugli stol na temu „Samoubojstva hrvatskih branitelja“.

Okrugli stol se organizira u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ korisnika Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na okruglom stolu su gostovali Senka Gabud Gjurčević, dr.med., spec. psihijatar, Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i Mato Pudić, predsjednik Udruge HVIDR-a Slavonski Brod.

Uvodno je stavljen naglasak da na svijetu svakih 40 sekundi umre jedna osoba zbog samoubojstva, gotovo milijun ljudi godišnje umre zbog samoubojstva, a broj pokušaja je 20 puta veći od broja umrlih (podaci Svjetske zdravstvene organizacije), stopa pokušaja  samoubojstva je 2-3 puta viša kod žena nego muškaraca, ali pokušaji samoubojstva kod muškaraca češće završavaju sa smrtnim ishodom, razlike u načinu pokušaja samoubojstva-muškarci koriste najčešće vatreno oružje i vješanje, a žene se najčešće pokušaju predozirati tabletama.

Senka Gabud Gjurčević je navela kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Medicinskim fakultetom u Zagrebu napravio usporedbu stope suicida opće populacije i branitelja iz Domovinskog rata za razdoblje od 2008. do 2017. godine. Analiza je pokazala da ne postoji statistički značajna razlika u stopama suicida između opće i braniteljske populacije. Iz usporedbe i kretanja stope suicida u razdoblju od 2008. do 2017. godine  može se uočiti kontinuirani pad stope suicida u općoj i braniteljskoj populaciji. Kontinuirani pad stope suicida u obje promatrane populacije može se povezati s unapređenjem zdravstvene politike na području mentalnog zdravlja te mjerama psihosocijalne skrbi za hrvatske branitelje, no također je potrebno uočiti da su suicidi, nažalost, i dalje prisutni u obje populacije.

Gosti okruglog stola gospođa Senka Gabud Gjurčević i gospodin Mato Pudić su naglasili da je važno i dalje provoditi mjere aktivne politike unapređenja mentalnog zdravlja i prevencije samoubojstava, kako je padu stope suicida sigurno je pridonijelo i Ministarstvo branitelja, koje je, posebno u posljednjih nekoliko godina, svoje programe i projekte usmjerilo prema poboljšanju zdravstvenog, pa i psihološkog stanja branitelja, kontinuirano provoditi sve mjere i programe psihološke pomoći namijenjene ratnim veteranima, obzirom na činjenicu da stope izvršenih samoubojstava značajno rastu s dobi, potrebno je dodatno raditi na mjerama usmjerenim na unapređivanje zdravlja i prevenciju suicida.

Zaključak okruglog stola je da se oko braniteljske populacije treba reagirati institucionalno i izvaninstitucionalno. Da nikada ne odbacujemo samoubilačke razgovore ili prijetnje. Ako osoba iznosi komentare koji naizgled ukazuju na to da su depresivni ili razmišljaju da sebi oduzmu život, uvijek bi ih trebali shvatiti ozbiljno. Kada osoba pokuša samoubojstvo, to nije nužno znak da želi umrijeti – to je pokazatelj da je u velikoj emocionalnoj boli s kojom se ne znaju nositi. Važno je pažljivo saslušati i potaknuti osobu da potraži odgovarajuću pomoć.