U okviru projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda dana 26.11.2020. održana je četvrta provedbena radionica.

Radionica je održana u sklopu projektnog Elementa 1: „Pružanje usluga psihosocijalne pomoći“. Kroz aktivnost pružanje usluga psihosocijalne pomoći predviđeno je provođenje programa prevencije i zaštite mentalnog zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, stradalnika Domovinskog rata. Program provodi psihijatrica dr.med. Senka Gabud Gjurčević, koja je u okviru radionice održala predavanje na temu ‘Stres i mentalno zdravlje – kako se suočiti i nositi sa stresom’.

Uvodno je stavljen naglasak da je stres je normalna generalizirana psihofiziološka aktivacijska reakcija na prijetnje koje dolaze iz okoline i na zahtjeve koje okolina i druge osobe postavljaju pojedincu. Ovisno o intezitetu stresa imamo posttraumatsku prilagodbi, psihološke reakcije rijekom prilagodbe, kao i male stresne reakcije. Govorila je o izvorima stresa u obitelji, da imamo pozitivne i negativne, kao i uvjetovane osobinama ličnosti, očekivanjima, objektivnom životnom događajima. Ostali izvori stresa su dnevni događaji, konfliktni odnosi s prijateljima, nedostatak vremena, društvena zbivanja. Zaključak je da suočavanje treba biti usmjereno ka problemu, emocijama, treba njegovati dobre obiteljske  i socijalne odnose, biti optimistični jer tako čuvamo psihičko i tjelesno zdravlje.

Tijekom cijelog predavanja psihijatrica dr.med. Senka Gabud Gjurčević je razgovarala s braniteljima i odgovarala na njihova pitanja.

Radionicu su organizirali korisnik Zajednica Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske i partner na projektu Udruga Tenkista iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.