U četvrtak, 22 listopada 2020. godine s početkom u 17 sati, u ulici Trg žrtava fašizma 1 u Zagrebu održan je okrugli stol na temu „Društveni položaj i uloga branitelja u hrvatskom društvu“.

Okrugli stol se organizirao u sklopu projekta „Poboljšanje kvalitete života hrvatskih ranitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz razvijanje mreže izvaninstitucionalnih usluga“ korisnika Zajednice Veterana Oklopno Mehaniziranih Postrojbi Hrvatske Vojske. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na okruglom stolu su gostovali prof.dr.sc. Renato Matić, sociolog, redoviti profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Ivica Šafarić, predsjednik Udruge Crne Mambe.

Prof. dr. sc. Renato Matić uvodno je stavio naglasak da je društveni položaj definiran ulogom, očekivanjima. Ratna uloga branitelja je bila velika u smislu očekivanja, kad su očekivanja ispunjena, tu ne prestaju očekivanja od branitelja. Branitelji su izborili da određene skupine koja su zauzela svoje mjesto, ostanu na tim mjestima. Sada je se stvorio strah od branitelja, da ne bi te položaje ugrozili, krenula je manipulacija prema braniteljima, namjerno iskorištavanje branitelja sukladno političkom interesu. Istaknuo je da je napravljena generalizacija branitelja, da su stavljeni pod istoznačnu društvenu skupinu. Generalizacija je nekorektna, pokušava se cijelo vrijeme na taj način oduzeti osobni identitet, braniteljima su se životni putevi našli kada su nam svima bili životi ugroženi, ali svi branitelji imaju svoje osobne živote. Smatra generalizaciju napadom na osobni identitet. Naglasio je da istraživanja kažu da su branitelji kao grupa više od domaćeg društvenog prosjeka, i od europskog društvenog prosjeka osjetljiviji u tumačenju pravednosti, solidarnosti, radničkih i ljudskih prava. Braniteljima nedostaje jasna platforma koja ne treba biti politička, ima jako puno udruga koji imaju zajedničkih interesa i kada imate toliko udruga onda se gubi zajednički interes, jako teško se okupljaju pod istim načelima. Rekao je da netko tko nastupa u ime branitelja većinom nastupa politički, a ne bi trebao, glavno oružje branitelja su činjenice. Time se promovira istina, i sve što se veže uz branitelje kao populaciju, ne smijemo sebi dopustiti da kao individue, prije svega kao branitelji budemo žrtve bilo kakve manipulacije. Naglasio je kako je u okviru braniteljskih udruga volonterskih akcija i pomoći pokrenuto od strane branitelja više od ijednih drugih civilnih udruga, ali mnogi mediji nisu zainteresirani za to. Dakle branitelji se ne stavljaju u ovom kontekstu u medije, koliko su oni napravili za ovo društvo i koliko dalje rade.

Gospodin Ivica Šafarić je dao primjer kvalitetnog rada braniteljskih udruga kroz rad svoje udruge. Naglasio je da rečenicu zajedno u ratu, zajedno u miru njegova udruga stvarno provodi i živi. Naveo je sve aktivnosti svoje udruge, kojima promoviraju rad branitelja, pomoći svojim braniteljima kroz različite aktivnosti, humanitarnim aktivnostima, pomoći svima kojima treba pomoć. Također je naveo kako oni su okrenuti i mladima, a ne samo braniteljima. Ovaj primjer jedne pozitivne aktivnosti branitelja koji oni do zadnjega održavaju, naglasio je prepoznavanje rada branitelja i pomaganja od strane mnogih da što kvalitetnije naprave sve što žele.

Zaključak ovog okruglog stola je da svatko od branitelja doprinosi još uvijek aktivno ovom društvu, pomogli su u ratu, ali sada pomažu društvu i u miru. Dakle branitelji su i dalje aktivni u ovom društvu i njihova uloga je velika. U okviru braniteljskih udruga volonterskih akcija i pomoći pokrenutih od strane branitelja je više od ijednih drugih civilnih udruga. Vidimo mnoge primjere pozitivnog rada braniteljskih udruga, rada kojim oni pomažu drugima, ali i sebi jer njima je rad jedna vrsta terapija koja im pruža bolji i kvalitetniji život.